O nama

Tekstilni rečnik

ATLAS

Glatka sjajna tkanina atlasnog veza, a upotrebljava se za svecane tkanine. S lica je sjajna, a s nalicja je bez sjaja. Atlasi od hemijskih vlakana upotrebljavaju se za postave teske konfekcije ili posteljne pokrivace.

ATLAS BARHEND

S istim svojstima kao i barhend, zbog atlasnog veza na licu ima sjajnu povrsinu.

BALONSKA SVILA

Proizvodi se od koncane pamucne predje. U doradi se mercerizira i impregnira i kao takva se koristi za lagane ogrtace. Vez je platneni ili keper.

BATIST

Vrlo laka poluprozirna pamucna tkanina, meke apreture. Upotrebljava se za izradu donjeg finoga rublja, zenskih bluza i rupcica.

BATIST-SIFON

Vrlo fino belo platno, gusto i sjajno, mekano na dodir, od kojeg se izradjuje posteljina i zensko rublje.

BERBERI

Pojam za kvalitet vunene tkanine za koju jamci istoimena engleska kompanija. Vrlo je skupa i trajna tkanina s tankim dijagonalnim prugama izradjena od cesljane predje.

BROKAT

Teska i vrlo dekorativna svilena tkanina sa zakard uzorcima, pogotovo kada se izradjuje s protkanim zlatnim i srebrnim nitima. U pojedinim slucajevima koristi se za vecernje zenske sakoe, a vrlo je pogodna za svecanije presvlake i zastore.

BROKAT ZA RUBLJE

Laka svilena tkanina sa zakard-uzorcima. Izradjuje se od rejona pa se rublje lako odrzava.

BUKLE

Tkanina za zenske kapute i kostime. Dok je lice tkanine isprepleteno cvoricima, nalicje je glatko.

CAJG

Pamucna tkanina takodje za radna odela izradjena u keper vezu.

CIBELIN

Vunena tkanina koja ima na povrsini dlakav pokrov. Dlake su duge, jednosmerno procesljane, podjednako sisane s utkanim svetlucavim nitima angora-vune ili vune svetlije boje. Upotrebljava se za zimske kapute.

DELEN

Fina vunena tkanina platnenoga veza za haljine i kostime

DIVTIN

Meka deblja tkanina najcesce od kardiranog pamuka u pletnenom vezu koji je slabo vidljiv zbog finih dlacica po povrsini lica tkanine. Osim za kucne haljine i kapute, koristi se za izradu vetrovki ili sportskih alpinistickih pantalona.

DOMACE PLATNO

Sirova grublja pamucna tkanina, gusto i cvrsto tkana u pletnenom vezu od kardiranog pamucnog prediva. Upotrebljava se za posteljinu, narodne nosnje, peskire i donje rublje.

DUBL

Dvostruka tkanina cije je lice razlicito od nalicja.

DZEPOVINA

Cvrsta tkanina platnenog ili keper veza. Zbog njene namene (dzepovi odela) izradjuje se u bojama koje su manje osetljive.

DZERSEJ

Pleteni materijal od vunene predje ili u mesavini s celuloznim vlaknom vunenog tipa. Teze vrste vunenog dzerseja koriste se za kostime, a lakse za haljine.

EMONA

Tkanina slicna KREP-LAVABL (CREPE LAVABLE), ali se izradjuje od rejona. Svojstven joj je platneni vez, pastelne boje ili stampani uzorci, ali kao sto i samo ime govori - svila za rublje - to je i njena osnovna namena

FLANEL

Meka pamucna tkanina u platnenom vezu od kardiranog pamuka. S obe strane je cupavljena, pa je ugodna i topla za nosenje. Sluzi za zimsko rublje i kucne haljine. Vecinom se boji. S kariranim uzorkom naziva se sport-flanel, sa prugastim tenis-flanel. Dubl-flanel je punija i deblja flanelska tkanina, s lica i nalicja mogu biti razlicite boje ili razlicitih uzoraka. Zbog topline i udobnosti za noSenje upotrebljava se za izradu kucnih haljina, kucnih kaputa i dekica.

FRENC

Pamucna tkanina slicna narodnom platnu, samo je stampana i sluzi za izradu kosulja, a redje i zenskih haljina.

FROTIR

Pamucna tkanina s ispupcenim, ali nerasecenim petljama. Dobro upija vodu, pa se koristi za peskire i ogrtace za kupanje.

FULAR

Lagana, mekana i gusta tkanina od prirodne svile ili hemijskih vlakana.

GABARDEN

Kamgarnu slicna tkanina, samo je izradjena od debljih niti i ima dijagonalno vidljiva rebra od keper-veza. Slabije vrste se mesaju sa grebenanom, vunenom predjom, pa i pamukom. Od gabardena se prave ogrtaci, muska odela i zenski kostimi.

GARDL

Pamucna tkanina, obicno beljena, od kardiranog pamuka u atlasnom ili keper-vezu. Sluzi za donje musko rublje. Posebna vrsta je madrac-gradl, cvrsta, gusta i punija tkanina, vecinom prugasta ili u zakard-vezu

GAZA

Vrlo tanka, prozirna, bela pamuCna tkanina za poveze, zavoje i ostali medicinski pribor.

GRADL ZA ROLETE

Tkanina otporna na sunce i atmosferilije. Radi se jednobojna ili sa siroko utkanim prugama.

HERIS-TVID

Izvoran je naziv za rukom tkane karirane ili prugaste tkanine koje se izradjuju u Skotskoj. To je tkanina od grebenane predje u platnenom ili keper vezu.

HUBERTUS

Vrlo gust tkan loden koji se, zavisno od tezine tkanine, pravi za izradu zimskih kaputa, lovackih i sportskih odela i ogrtaca. Tkanina je u doradi impregnirana da bi postala otporna na vodu.

INLET

Gusta sirova ili obojena pamucna tkanina izradjena platnenim vezom. Sluzi za izradu jastucnica u koje se puni perjem ili spuzvom. Neobojen je zuckaste boje, a obojen se izradjuje u ruzicastoj, crvenoj ili plavoj boji.

KAMELHAR

Mekana, kratko sisana, izuzetno topla i lagana tkanina od kamilje dlake od koje se izradjuju kaputi, najcesce u prirodnoj boji bele kafe ili u tamnoplavoj.

KAMGARN

Zbirni naziv za tkanine od fine cesljane predje. Odlikuju se mekocom, lepim izgledom, elasticnoscu, ali se guzvaju, a zavrsna sirovina je fina i srednje fina vuna. Od tih tkanina se izradjuju muska odela, ogrtaci, kostimi i drugi skuplji odevni predmeti.

KANAFAS

Pamucna prugasta ili karirana tkanina od kardiranog pamuka koja se najvise koristi za posteljinu, ali ima i druge namene (stoljnaci, kuhinjske krpe i sl.).

KASA

Mekana, fina tkanina prekrivena pahuljastim dlacicama. Izradjuje se od cesljane ili grebenane predje i u kombinaciji s celuloznim vlaknom vunenog tipa. Izgledom podseca na tkaninu od kostrijeta kasmirske koze.

KASMIR

Vrlo gusta, lagana i za noSenje ugodna tkanina, glatke povrSine od vune kaSmirske koze. Kao sirovina koristi se i meSavina sa vunenom predjom. Teze vrste upotrebljavaju se za izradu muSkih i zenskih sakoa, a lakSe za haljine.

KEPER

cvrsta puna tkanina u keper-vezu.

KLOKE

Atraktivna svilena tkanina s izbocenim i spuStenim uzorcima koji deluju poput mehura.

KLOT

Vrlo sjajna pamucna tkanina radjena u peteroveznom atlas-vezu. Koristi se za odela (u crnoj boji) ili za postavu.

KOVERKOT

Vrlo gusta i cvrsta tkanina koja se moze impregnirati. Ima vrlo izrazene dijagonalne pruge jer je vez peterovezan. Zbog svojstva najviSe se koristi za ogrtace.

KREP

Naziv je svih svilenih tkanina koje se odlikuju posebnim sitno valovitim efektom.

KREPDESIN

Kao i sve ostale krep-tkanine, blago je rastezljiva, umerenog sjaja koji dobija otezavanje svile. Koristi se za zensko rublje i tkanine.

KREP-LAVABL

Mekana, gusta i glatka tkanina od prirodne svile. Tkanina nema tipican izgled krep-tkanine jer je na povrsini vrlo blago valovita. Jednobojna i stampana se upotrebljava za zensko rublje i spavacice.

KREP-MAROKEN

Tkanina koja osim krep-efekta ima i rips-efekt koji potice od debljih zica potke.

KREP-MUSLIN

Vrlo prozirna i laka tkanina, blago naborana. Slicna je tkanina krep-voal, ali je on jace upreden.

KREPON

Pamucna tkanina lagano naborane povrsine prema kojoj je i dobila naziv. Taj izgled se postize doradom tkanine.

KREP-ROMEN

Izradjen u panama-vezu, a niti u osnovi je naizmenicno glatka i krep, pa je izgled povrSine tkanine dosta valovit.

KREP-SATEN

Tanka i gusta i meka tkanina, sa lica jace ili slabije satinirana. Jednobojna ili Stampana od prirodne svile ili rejona. Sluzi za rublje i haljine.

KREP-ZORZET

Proziran, ali na opip zrnat i neravne povrsine. Izradjen je u platnenom vezu.

KRETON

Pamucna tkanina, dobro apretirana, platnenog veza. Deblja i kruca tkanina sa stampanim licem ciji se efekat dobija izjedanjem. Kretoni mogu biti i stampani drugacije na svakom licu. Dolazi na trziste i pod nazivima sareno platno, odnosno cic. Kretoni se razlikuju prema gustoci tkanine. Od njih se najcesce prave haljine i tkanine za pokucstvo.

KROJACKI KANAFAS

Retka, kruta tkanina u platnenom vezu koja sluzi za medjupodstavu.

KROMBI

TeSka tkanina za kapute. Na licu je prugasto ispupcena. Za izradu se koristi cesljana predja, iako se za jeftinije vrste mesa s grebenanom predjom.

LAJNEN

Pamucna tkanina koja oponaSa izgled lanenog platna, pa mestimicno ima odebljane niti.

LAME

Sjajna teSka svilena tkanina. Osnova je svila, a potka je od jedostavne predje omotana metalnim nitima.

LANENI DAMAST

To je pravi damast s razlicitim uzorcima na povrSini koji su dobijeni zakard-vezom. Narocito je prikladan za stono rublje. Laneni damast je skuplji od pamucnog, a njegove velike prednosti su izdrzljivost, cvrstoca i dugotrajna upotreba.

LANENO PLATNO

Najjaca lanena tkanina. Razlicitih je debljina i boja. Ova mekana, ugodna, ali hladna tkanina koja dobro upija vlagu upotrebljava se za izradu posteljine, narocito rublja i u druge svrhe (npr. platno za uljane slike). Laneno platno za letnje odevne predmete narocito je pogodno za vruce dane, jer zbog svojstva hladnog opipa daje kozi osecej svezine.

LISTER

Vunena tkanina u platnenom vezu, krutog opipa i koristi za izradu finih i laganih prolecnih odela.

LODEN

Tkanina izradu sportskih i planinarskih odela. Vez je platneni, a u doradi se valja i cupavi. Vez mu je potpuno pokriven jakim dlakavim prekrivacem koji je poceSljan odnosno gladjen u uzduznom smeru. Za slabije kvalitete koristi se regenerisana vunena predja.

MAKO-INTLET

Visok kvalitet, namenjen je istoj uporabi kao intlet.

MARKIZET

Radi se od fine koncane predje, poluproziran je i retkog sitastog izgleda. Koristi se za zastore, te zensku i deciju laku konfekciju.

KROJACKI KANAFAS

Retka, kruta tkanina u platnenom vezu koja sluzi za medjupodstavu.

MATLASE

Pamucna tkanina koja je s lica visokog sjaja i glatkoce. Sjaj se postize kombinacijom pamucnog vlakna s celuloznim vlaknima. Nalicje je slabo cupavljeno. Koristi se za kucne haljine.

MOLINO

Sirovo grubo rublje deblje predje. Prodaje se nebeljeno i sluzi za navlake za jastuke, podstave i u druge svrhe.

NARODNO PLATNO

Tkanina izradjena od kardiranog prediva u beljenom i bojenom stanju.

OKSFORD

Karirana pamucna tkanina od kardiranog prediva od koje se izradjuje muSko rublje prosecnog kvaliteta.

ORGANDI

Prozirna fina tkanina. Koncana predja i platneni vez daju mu krutost. To je tkanina od koje se, u kombinaciji s aplikacijama koje se na nju mogu naSiti, mogu izraditi prekrasne stilske haljine i bluze.

PAMUCNI DAMAST

Radi se od najtanje do deblje predje u beloj boji ili blagim pastelnim bojama. Sjajan je jer je dobro apretiran, a na povrSini su vidljivi razni dezeni dobijeni zakard vezom. Tkanina je imitacija pravog lanenog damasta. To je najprimerenija tkanina za izradu stolnjaka, finih ubrusa, peSkira, ali i posteljine. Teze upija vlagu nego laneni damast.

PAMUCNI MUSLIN

Slican je batistu. Razlikuje se od njega po povrsini tkanine iz koje strce sitna vlakna koja na opip daju dojam krep-tkanine

PAMUCNI RIPS

Radjen je u rips-vezu koji u tkanini stvara poprecne ili uzduzne pruge. Mesavina je celuloznog vlakna i pamucne predje. Pamucni rips od finijih niti pogodan je za izradu muSkih koSulja i haljina. Od debljeg se rade letnja odela i kostimi.

PANAMA

Tkana s dvostrukim ili visestrukim nitima osnove i potke, pa je efekt na povrSini tkanine kvadratican. Zbog nacina tkanja porozna je i mekana i koristi se za izradu letnjih koSulja i bluza. Osim merceriziranog pamuka, za tkanje se koristi i meSavina s lanom i celuloznim vlaknima. Za letnna odela, haljine i kostime koriste se teze vrste panama-tkanine.

POLUDELEN

Redja po tkanju i laksa tkanina u platnenom vezu koja ne poseduje apreturu. Za tu vrstu tkanine pogodna su celulozna vlakna, naceSce s uzorcima. Od toga se izradjuju haljine.

POPELIN

Tanka, cvrsta, ali mekana tkanina. Izradjuje se od merceriziranog pamuka lepoga i svilenkastog sjaja. Osnova je tanja od potke, pa tkanjem nastaje fina rebrasta povrSina s rips-efektom. Popelin se lepo boji i dizajnira. U tekstilnoj konfekciji koriste ga za izradu kvalitetnih muSkih koSulja, zenskih bluza i haljina.

RUKAVINA

Pamucna tkanina za posstavu i rukave karakteristicnih pruga na svetloj osnovi koja se izradjuje od meSavine pamuka i veStacke svile.

SALONZEGL

Gruba, cvrsta tkanina, koristi se za medjupostave. Kada sluzi kao presvlaka za pokucstvo, na njoj se Stampaju se fino dizajnirani Sareni uzorci.

SAMT ZA PRANJE

Punija tkanina s izduznim rebrima. Barsunastog je sjaja, dobija se u doradi zbog rasecenih petlji koje grade uzduzna rebra. Dobro se boji i pere, pa je pogodan za izradu pantalona (tzv. samterica), sakoa i kostima.

SATEN

Svilena tkanina koja sluzi za posstave i radna odela. Kruci je i deblji od krep-satena.

SATINET

Pamucna tkanina atlasnog veza koji joj daje sjaj i gustocu. Upotrebljava za izradu letnjih zenskih haljina. Uzorak na tkanini dobija se Stampanjem.

STRUNJAK

Kruta tkanina izradjena od konjske strune i pamuka, a radi se kao medjupostava za muske sakoe i kapute.

SAJAK

Vrsta sukna, oStrog na opip, koji je u doradi valjan i cupavljen s obe strane. Od te jednobojne vunene tkanine prave se uniforme, sportska odela, kaputi i sl.

SANTUNG

Tkanina koja ima mestimicno odebljane niti koje se prekidaju. Neravne je povrSine, SuStav je na opip i prigusenog je sjaja. Zavisno od tezine tkanine, Santung se pravi za izradu letnjih kostima i sakoa, haljina i koSulja. Nekad se proizvodio iskljucivo od prirodne svile, a danas se pravi i od hemijskih vlakana.

SETLEND

Grublja tkanina od grebenane vunene predje vrlo slicna heris-tvidu.

TEDIBER

Tkanina smedje boje s dugim nitima na povrsini, slicna medvedjem krznu. Taj ucinak postize se cupavljenjem vunene tkanine.

TETRA PELENA

Dvostruko tkana mekana, bela pamucna tkanina koja brzo upija vlagu.

TIL

Tanka, prozirna mrezasta tkanina od koncane predje za vencanice i stilske haljine ili ukrase na SeSirima.

TKANINA ZA DUSEKE

Tkana je u keper-vezu ili atlasnom vezu, s prugastim ili zakard uzorcima.

SATEN

Svilena tkanina koja sluzi za posstave i radna odela. Kruci je i deblji od krep-satena.

TKANINA ZA DOMACINSTVO

Prema samom nazivu koristi se za presvlacenje sofa, fotelja, kauceva...To su cvrste i teske tkanine.

TROPIKAL

Laka i meka vunena tkanina platnenoga veza, glatke povrSine s lica i nalicja za zenske haljine i odela.

TVID

Vunena tkanina od grebenane predje za kostime, sakoe i kapute. Pri tkanju se u dezen ubacuju raznobojne kovrdze na nejednakim povrsinama tkanja, pa je tvid tkanina koju karakteise raznolikost boja u dezenu.

TVIL

Laksa vunena tkanina u keper vezu za haljine.

VAFERL

Tkanina za peskire s karakteristicnim uzdignutim kvadaraticima.

VELUR

Teza vunena tkanina, na povrSini glatka, barSunasta, kratko sisana, ugodna na opip. Dok joj je nalicje glatko, na licu se ne vidi tkanje. Velur boljeg kvaliteta izradjen je od ceSljane predje.

VUNENI FLANEL

Tkanina platnenog veza s duzim pahuljastim prekrivacem koji potpuno prekriva vez. Finije vrste se prave od od ceSljane predje, a jeftinije u raznim kombinacijama s vunenom predjom. Koristi se za odela, kostime, pantalone i haljine.

VUNENI RIPS

Laksa vunena tkanina s poprecnim prugama koje nastaju od debljih niti potke.

VUNENI ZORZET

Tkanina krep-tkanja neravne povrsine. Za najfinije vrste tkanine sirovina je cesljana vunena predja, ali se koriste i razne druge kombinacije. Najvise se od nje izradjuju haljine i lagani zenski kostimi.

ZEFIR

Tkanina izradjena od pamuka, celuloznih vlakana ili i u mesavini. Od popelina se razlikuje kvalitetom sirovine koja je slabija i glatke povrSine. Namenjen je istoj upotrebi kao i popelin.